ALUMNAT DE PRIMERA 

Estem treballant per canviar la normativa discriminatòria que per aquest curs 2022-23, ha deixat fora de la formació professional a moltes persones majors de 18 anys. 

 

Això és així perquè segons la Resolució EDU/464/2022 de 24 de febrer, l'assignació de quotes d'accés directe és del 100% per a menors: 70% per a menors que venen de l'ESO, 20% per a menors que venen de PQPI, i 10% per a menors que venen de prova d'accés. 

No hi ha quota d'accés directe per als majors de 18 anys. És a dir, una persona de +18 només podrà accedir a un cicle mitjà si queden places vacants després que tots els menors que han fet sol·licitud hi entrin, inclosos els de llista d'espera.

 

Davant aquesta situació de discriminació per raó d’edat, hi ha hagut molts alumnes amb molt bones notes que s’han quedat sense plaça.
 

<<Fem revolucions, però fem-les dignes de la llibertat i la moral>> - Juan Montalvo

Reivindiquem el canvi de la normativa

NOVETATS EN EL CANVI DE NORMATIVA!

"Les petites coses són les responsables de grans canvis!"

 • 22 de desembre

El passat 22 de desembre vam entrar una instància a Educació i Presidència per agraïr els canvis que s'han proposat en la normativa de preinscripció a estudis post-obligatòrs de persones majors de 18 anys.
Si en voleu conèixer més sobre aquesta instància, en l'apartat següent s'especifiquen els detalls dels centres adherits i altres accions que portem a terme per tal canviar la normativa.

 

 • 21 de novembre de 2022

El conseller Josep G. Cambray ha anunciat durant la seva compareixença al Parlament que "de cara al curs vinent, tot l'alumnat que està cursant presencialment el 4t d'ESO a les escoles d'adults, tindrà prioritat en l'accés als cicles de GM". Per veure el tuit clica aquí.

Aquesta declaració ens deixa un gust agredolç. Per una banda, aquest canvi és positiu, ja que permetrà a diferència de l'antiga normativa un accés just a l'alumnat major de 18 anys que estigui cursant el GES a les escoles d'adults. Els nostres esforços estan donant petits fruits!

Però que passa amb les persones que realitzen la prova d'accès a grau Mig?, i l'alumnat que estudia telemàticament? La discriminació tot i aparentment reduïda perdura en aquesta normativa.

Per aquest motiu, nosaltres estem considerant si hem de seguir. Si hem de seguir unint forces, seguim alçant la veu per aconseguir que aquesta normativa d'accés a FP, d'accés a noves oportunitats, sigui totalment justa per a tots i totes! Us informarem al respecte.

 

 • 15 de novembre de 2022

En una entrevista a SER Catalunya, el director general de FP, Àngel Miguel Rodríguez diu que s'està treballant per "escurçar" els terminis i "donar una resposta més ràpida" a les persones que demanen una plaça a formació professional, per tant anul·lant la segona assignació que es portava a terme al setembre i que permetia a molt de l'alumnat d'escoles d'adults puguessin accedir al cicle desitjat. Per veure la noticia clica aquí.

 

Queda clar que el curs que ve es seguirà discriminant als majors de 18 anys!

 

Seguim unint forces, seguim alçant la veu per aconseguir que aquesta normativa d'accés a FP.
 

Instància a Educació i Presidència

Arrel de les novetats en el canvi de normativa exposades anteriorment, el  22 de desembre, vam entrar una instància a Educació i Presidència per agrair els canvis que s'han proposat en la normativa de preinscripció a estudis postobligatoris de persones majors de 18 anys, també hem preguntat sobre l'abast d'aquests canvis i finalment s'ha escrit per sol·licitar que s'afegeixin canvis, per poder aconseguir un accés equitatiu i directa per tots i totes.

En aquesta instància s'hi han adherit i signat 22 escoles d'adults i 6 entitats educatives, a més a més des dels centres s'ha pogut recopilar un total de 764 signatures.

Tot i això, seguim amb la recollida de signatures activa fins que tots els majors de 18 anys tinguin quota d'accés directe a grau mitjà. El full de signatures el podeu trobar a continuació en l'explicació de la següent acció i també podeu trobar l'enllaç al Change.org per poder signar.

Cadena de Signatures

Igual que la pel·lícula Cadena de favors, l'objectiu d'aquesta cadena és aconseguir que:

 • 40 alumnes de cada centre de formació de persones adultes (CFA) aconsegueixi que 10 persones signin pel canvi de la normativa, i que aquestes 10 persones a la seva vegada aconsegueixin 10 signatures més.
 • 4 docents de cada CFA aconsegueixi que 20 persones signin, i aquestes 20 persones aconsegueixin 10 signatures més.
   

Si això s'aconsegueix en un mínim de 160 centres, s'hauran aconseguit 768.000 signatures!!!

 

I si sumem a això totes les signatures que es puguin aconseguir per altres mitjans (familiars, amistats, altres contactes...) ACONSEGUIR-HO ÉS POSSIBLE!

 

Si ets una Escola d'Adults o una altra tipologia de centre amb alumnat major de 18 anys, dedica 10 minuts de qualsevol classe a:

 • Presentar el problema
 • Visualitzar el vídeo del cas de la Cíntia. Enllaç al vídeo.
 • Passar el full de signatures.
 • Preguntar qui vol participar en la cadena de signatures i aconseguir 10 firmes més.
 • Fer èmfasi que preguntin a cada persona que signi si vol aconseguir 10 signatures més i donar-los els fulls que hauran de repartir als signataris.
 • Demanar a tot l'alumnat que recullin els fulls de signatures i els lliurin a la persona que els custodies en el centre... Que no es perdi ni una signatura.
   

Aquí teniu una plantilla descarregable del full de recollida de signatures. És molt important omplir-lo correctament amb totes les dades que es sol·liciten. Qualsevol persona major d'edat pot participar. Més endavant informarem sobre com es recolliran els fulls de signatures.


Una altra opció per recollir signatures és a partir de l'enllaç següent: clica aquí. Hem utilitzat a la pàgina web Change.org per a poder arribar al màxim de persones possibles. És molt important que afegiu el vostre correu quan signeu la petició, si no es confirma la petició a través del correu electrònic no es comptabilitza la signatura.

Queixa al Síndic de Greuges

Hem parlat amb un representant del síndic i ens ha dit que atendran una queixa d'aquestes característiques, per tal de sol·licitar el canvi de normativa. Estem escrivint la queixa i quan la tinguem us la farem arribar per si us hi voleu adherir.

 

Us animem a unir-vos a la causa, crear xarxa, alçar la veu i aconseguir el canvi de normativa.


 

Totes juntes podem! 

 

Per qualsevol dubte i/o proposta que tingueu, nosaltres estarem encantades de rebre-la!

Instància a Educació i Presidència

Arrel de les novetats en el canvi de normativa exposades anteriorment, el  22 de desembre, vam entrar una instància a Educació i Presidència per agrair els canvis que s'han proposat en la normativa de preinscripció a estudis postobligatoris de persones majors de 18 anys, també hem preguntat sobre l'abast d'aquests canvis i finalment s'ha escrit per sol·licitar que s'afegeixin canvis, per poder aconseguir un accés equitatiu i directa per tots i totes.

En aquesta instància s'hi han adherit i signat 22 escoles d'adults i 6 entitats educatives, a més a més des dels centres s'ha pogut recopilar un total de 764 signatures.

Tot i això, seguim amb la recollida de signatures activa fins que tots els majors de 18 anys tinguin quota d'accés directe a grau mitjà. El full de signatures el podeu trobar a continuació en l'explicació de la següent acció i també podeu trobar l'enllaç al Change.org per poder signar.

Xarxes Socials

Per tal d'alçar la veu i tothom conegui la nostra causa i pugui cooperar en el canvi de normativa, hem creat un Twitter @FemPedagogia on anirem publicant les diferents accions que portem a terme, les informacions que considerem rellevants, casos d'alumnat del curs anterior, opinions d'expert/és i formes de participar i ajudar en el canvi de normativa, tot això, sota el lema #AlumnatdePrimera.

Tota aquesta informació també es podrà trobar en el nostre Instagram Fem Pedagogia 

 

Si estàs interessat/da des de la plataforma d'Instagram hem creat un filtre per poder recopilar imatges de les persones que estan a favor del canvi de normativa. Seguint aquest enllaç podeu utilitzar i compartir el filtre.


 

Si ets una escola d'Adults o una altra tipologia de centre amb alumnat major de 18 anys, dedica 5 minuts de qualsevol classe a:

 • Realitzar una foto grupal amb el filtre o altres materials (pancarta, fulls, roba)  on es pugui mostrar el lema #AlumnatdePrimera.
 • Comparteix la fotografia en les xarxes socials del centre i etiqueta'ns @fempedagogia

Envia'ns la fotografia en aquesta direcció: queralt.bp@fempedagogia.net

Carta de l'Alumnat

Durant el mes de juliol, juntament amb un advocat, vam elaborar una carta per tal que l’alumnat que s’hagués sentit discriminat i/o mal informat pugues presentar-la a Serveis Territorials per tal de fer constar la situació, demanar que es revisés el seu procés d’admissió i se li adjudiques una plaça.


 

A continuació, mostrem els passos i les característiques que vam seguir:

 

Facilitem una plantilla descarregable d’aquesta carta, per si pot ser d’utilitat a alumnes del curs passat que s’hagin trobat en aquesta situació.

 

Per tal de poder fer-ne un ús correcte us incloem les instruccions per enviar-la. La primera pàgina és igual per a tothom, i en la segona es presenta el cas particular.  

 

Instruccions:

 

 1. Emplenar la informació que es demana en majúscules en les dues pàgines. És molt important que tot el que s’escrigui sigui del tot acurat i que se’n tinguin evidències.
 2.  Imprimir dues còpies de la carta i signar-les.
 3. Demanar hora a Serveis Territorials per anar i entrar la carta per registre. Cal anar a la seu de Serveis Territorial on pertanyi l’institut de primera opció de l’alumne. Per demanar hora, cal anar a aquest enllaç: 

           https://ovt.gencat.cat/gsitfc/AppJava/citpre/citpre.do?reqCode=simpleSearch i clicar en:         

 

          Educació>Registre administratiu>Selecció d'oficina>SELECCIONAR L’OFICINA DE SERVEIS A LA QUAL PERTANYI L’INSTITUT DE PRIMERA                      OPCIÓ>Seleccionar oficina>CLICAR A L’HORA QUE VAGI BÉ>Confirmar.

 

    4. Anar a Serveis Territorials i demanar que registri la carta (les dues còpies). No cal explicar res si no ho demanen. Han de segellar/registrar les           dues còpies; una se la queda Serveis Territorials i l’altre se la queda l’alumne com evidència del lliurament. Suggerim fer còpia de la carta                     segellada i portar-la a l’Institut de primera opció.

 
 

El que es pretén amb això és que, si no ja en el període de segona assignació, entre el 14 i 16 de setembre, quan hi hagi baixes en els estudis els instituts els puguin considerar per entrar als estudis.

Vols més informació? Envia un missatge a la Queralt queralt.bp@fempedagogia.net o envia un WhatsApp al 621 39 16 06

Accions per canviar la normativa:

                                                                 Avís Legal         |        Polìtica de Privacita        |     Política de Cookies                                          

 ©2023 Fundació Fem Pedagogia. Tots els drets reservats.                                                                           Disseny elaborat per Mònica Daniela Salas Góngora